Onder druk wordt heel veel flexibel
INTERVIEW IRENE CAMPFENS (REPORTER) | ROB VAN DER POST (PICMAKER)
Vertraco is al meer dan drie decennia expert in wereldwijd transport en expeditie. Specialist in het verschepen van goederen naar het Caraïbisch gebied en de Noordkust van Zuid-Amerika met de eigen lijndienst ECL, maar ook bedreven in de logistiek en het transport van pakketten en particulier bezit. Van staal tot peperdure zeilboten: alles gaat mee over zee. Sinds begin dit jaar staan Benny Kerkhof en Jan Brinkman samen aan het roer van het Rotterdamse bedrijf. Hoe bevalt dat? Een uur om de tafel met de mannen levert verhalen op over verandering, verjonging en vertrouwen.
Met de neus erbovenop
Voor beide heren komt het werken in de scheepvaart niet als een verrassing. “Ik heb altijd in de scheepvaart en expeditie gezeten. Ik werkte op een gegeven moment bij een Amerikaans bedrijf en was de helft van de tijd aan het vergaderen. Ik vond dat gewoon niet leuk” vertelt Jan. “Toen kwam Vertraco op mijn pad. Dit bedrijf geeft me plezier en de kans om elke dag weer echt te zien wat we doen.”
“Ik heb altijd in de scheepvaart en expeditie gezeten.”
Benny herkent zich in Jans verhaal. “Mijn ouders zaten in de binnenvaart. Ondanks dat ik heus wel wist dat ik ook in de scheepvaart zou belanden, wilde ik na mijn hbo-opleiding toch eerst wat anders doen. Dat heeft niet lang geduurd: ik werk inmiddels alweer 11 jaar bij Vertraco.” Ook hij waardeert het om zelf dagelijks daar te zijn waar het gebeurt: op de schepen en in de havens. En het managen bevalt hem eveneens: “Het geeft rust om zelf beslissingen te nemen.”
De verjongingsslag
Benny en Jan varen met het bedrijf een nieuwe koers, namelijk een die gericht is op verjonging. “We hebben relatief veel oude werknemers in dienst. Van de 13 personeelsleden gaan er binnen vier jaar 3 met pensioen. Maar ook - juist - zij zijn van waarde voor het bedrijf: “Ze kunnen de jonge collega’s als geen ander coachen en hun kennis aan ze overdragen”, aldus Benny. Jan vult aan: “Iemand van 63 heeft een hele andere vaart in zijn leven. Die werkt anders, dat is logisch. Het tempo ligt misschien minder hoog, maar een oudere collega beschikt natuurlijk wel over enorm veel ervaring.”
Verjongen doe je niet alleen met een nieuw personeelsbeleid. De online presentatie en vindbaarheid van het bedrijf zijn minstens zo belangrijk. Zo kwam Vertraco bij Spredle terecht. “De website was erg stoffig. Geen fraai visitekaartje voor nieuw talent dat zoekt naar een mooie werkgever. Met een gloednieuwe website en een sociaal media campagne heeft Spredle ons heel goed geholpen” vertelt Jan.
En Vertraco zal verder blijven moderniseren. Het bedrijf gaat proefdraaien met flexibele werktijden en laat ouderwetse en achterhaalde werkafspraken los. “Werkgeverschap is tegenwoordig heel anders. Denk aan ouderschap en flexwerken. Daar moeten we de ruimte aan bieden, daar maak je de werknemers blij mee.” Deze houding werpt zijn vruchten af: “We hebben een fit team met weinig verzuim. Iedereen die bij ons werk krijgt er een abonnement op de sportschool bij.” Benny: “Ja, en er staat vrijwel altijd een fruitmand op tafel in de kantine.” Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen, volgens de heren. “Maar de uiteindelijke motivatie zit in de mensen zelf.”
Persoonlijke communicatie
We hebben het nog niet gehad over de manier van communiceren met de klant. Jan: “Bij aanvang van ons directeurschap vonden we 25 jaar oude klantdossiers. Van al die klanten hebben we nog ruim twee derde over: niet slecht, toch?” Vertraco doet blijkbaar iets goed. Benny: “Het enige waar je je tegenwoordig als bedrijf nog in kunt onderscheiden, is service. Nou, dat blijft voor ons te aller tijden op nummer een staan.”
“Het enige waar je je tegenwoordig
als bedrijf nog in kunt onderscheiden, is service. Nou, dat blijft voor ons te aller tijden op nummer één staan.”
Als de mannen gevraagd wordt om Vertraco te beschrijven, noemen ze beiden als eerste de persoonlijke aandacht. “Voor ons zit persoonlijk contact echt verweven in het bedrijf. Bij ons hoef je niet te bellen naar een externe helpdesk; onze 06-nummers staan bovenaan de website. Dat betekent dat we dag en nacht bereikbaar zijn. En dat moet ook, in deze business.”
“Zo ben ik dus weleens in het weekend thuis in de huiskamer dingen aan het oplossen” vertelt Benny. “Wat mij betreft meer dan logisch, want als er gebeld wordt over motorschade, de voorraad drinkwater aan boord die op is of ernstige ladingschade, dan moet daar toch direct iets mee?” Overigens gebeuren er heel soms zulke uitzonderlijke dingen, waar zelfs Benny nog wel even van opkijkt. Een ongeval aan boord bijvoorbeeld, waardoor een jong bemanningslid bijna afscheid moest nemen van zijn voet - er werd in het Zuid-Amerikaanse ziekenhuis een amputatie voorgesteld. De jongen werd naar een Nederlands ziekenhuis gevlogen, want het kon toch niet waar zijn, en bleek daar ‘slechts’ gebroken middenvoetsbeentjes te hebben. Na een antibioticakuur, de juiste behandeling en rust liep hij een maand later weer, natuurlijk nog wat voorzichtig, rond. Over probleemoplossend vermogen gesproken.
Goed ingelicht
Vertraco komt in landen waar het onrustig is. “We laten ons goed inlichten over de lokale politiek en veiligheid.” De grote bedrijven trekken zich terug, vinden het er te gevaarlijk. Benny: “Op het moment dat je het land en de industrie in de steek laat, krijg je de klant moeilijk of niet meer terug. Door onze specialismen aan de overkant, zoals kennis van de geografische beperkingen in de havens en onze manier van laden, durven we er te blijven komen. We weten gewoonweg wat we doen. In de landen waar ze komen blijkt ook dat lang niet altijd alles er goed geregeld of gepland is. “Dan komt er weer zo’n belletje dat er materiaal ontbreekt op een belangrijk event met het staatshoofd. Of wij de benodigde spullen voor ze kunnen meenemen. Ja, als het even lukt, doen we dat. Wij varen toch wel. En zo geeft onze strikte planning daar ook structuur en houvast.”
“Het gebeurt, en het gebeurt bij Vertraco altijd goed. Dat is een reputatie om trots op te zijn.”
Jan en Benny zijn blij met wat zij en alle collega’s doen. De voldoening is voor hen bij ieder bezoek aan de overkant weer voelbaar. Jan: “Als we in Suriname zijn en we zien de nieuwe bruggen, stroomvoorziening en wegenbouw, dan voelt dat goed. Dat hebben wij toch maar mooi hiernaartoe gebracht, denk ik dan.” Ook de particuliere klanten zijn blij als Vertraco hen helpt met het verschepen van rally-auto’s naar Zuid-Amerika, kostbare zeilboten en oldtimers terugbrengen naar Europa, of een compleet uitgeruste regiewagen voor de eeuwwisseling naar Trinidad brengen. Het gebeurt, en het gebeurt bij Vertraco altijd goed. Dat is een reputatie om trots op te zijn.
Dit artikel is onderdeel van Spredle Magazine - Winter 2019. Het Spredle Magazine ontvangen voor op de leestafel van jouw bedrijf, restaurant, lobby, of wachtruimte? Stuur een e-mail naar hello@spredle.com